Ingefärste

sep 1, 2015 | 0 Kommentarer

Ingefärste är något som jag absolut inte kan leva utan och jätte enkelt att göra själv.
Dessutom är det gott och billigt!!

DSC_0323

1 liter vatten

10-12 cm skivad ingefära

Låt sjuda 45 minuter

Ingefära för hälsan och kärleken

Ingefära är en tropisk meterhög liljeväxt.Det är de underjordiska knölstammarna som vi äter. De innehåller eteriska oljor och ett ämne som heter oleoresin som ger den skarpa ingefärssmaken. I dag odlas ingefära i Kina, Indien, Indonesien, Japan, Kenya, Jamaica och Australiska Queensland. 

Ingefäran är bland annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulationsstimulerande, avslappnande och blodlösande. Den är en underbar värmande ört för matsmältningen. Magen och tarmarna stimuleras och produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Den sätter fart på restprodukter och toxiner vilket förbättrar allmäntillståndet och stärker immunförsvaret.

Den lugnar även magen, lindrar förstoppning och dämpar väderspänningar. Ingefäran stimulerar hjärtverksamheten och cirkulationen vilket ger värmekänsla. Den fungerar slemlösande och stimulerande på lungorna. Mest vanligt är att vi köper den torkad i pulver men idag kan vi hitta den färsk i de flesta livsmedelsbutiker. 

Den färska har mycket friskare smak än den torkade men måste skalas. Det gör du enklast om du först bryter den i bitar och sedan skalar den med potatisskalare. Den färska ingefäran håller bäst i kylskåp, men du kan även frysa in den. Frys in den skalad och riv den medan den fortfarande är fryst. 

Några tips på användningsområden:

  • Riv eller skiva lite färsk ingefära i en kopp, häll på kokande vatten, drick som te.
  • Torkad malen ingefära är gott på fil och youghurt
  • Kanderad ingefära är bra för matsmältningen och dämpar illamående vid graviditet.
  • Smaksätt flytande honung med riven ingefära och rivet citronskal, väldigt gott till fruktsallad och glass.

Vår lever är hårt belastad idag av bland annat stress och det höga tempo vi lever i. Därför behöver levern renas. Här kommer ett enkelt recept med ingefära som du kokar ihop själv, det är ett effektfullt medel som stimulerar leverns gallproduktion och fettomsättning. 

3½ dl vatten, 3 tsk malen ingefära, 3 tsk gurkmeja. Kokas upp snabbt, låt dra 30 minuter, silas. Förvaras i kylskåp, hållbart i 14 dagar. Dosering: 2 tsk före varje måltid under 14 dagar. Lycka till med den fantastiska ingefäran!

Text hämtat från Grön Gåva

Ha en fantastisk dag

Visa att du finns

Lämna en kommentar

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Planeringsdag - Mitt liv som sundMitt liv som sund - […] När jag sitter vid köksbordet och planerar vilket tar ett par timmar så går det åt minst 2 koppar…
  2. Träningsfri dag och julgran - Mitt liv som sundMitt liv som sund - […] receptet. Sen har vi också en *skolmormor* som också älskar mitt te. Jätte roligt tycker jag. HÄR har Ni…
  3. Matdagbok (dag 4) och gymmet - Mitt liv som sundMitt liv som sund - […] Recept på ingefärste hittar Ni HÄR […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa mer

Här är några relaterade inlägg

I morgon börjar min jobbvecka

I morgon börjar min jobbvecka

I morgon börjar min jobbvecka I går åkte vi hem från den lilla stugan för att tvätta och handla så idag har jag gjort lunchlådor så jag klarar mig  nästa vecka då jag jobbar. Jobbar som personlig assisten hos en tjej som inte bara är min brukare utan också även min...

Snabblunch

Snabblunch

Snabblunch Här får Du ett tips av mig på snabb och god lunch som jag gjorde idag Baconlindad kabanoss med champinjoner, lök och några baby plommontomater Kan inte bli enklare och tog bara ett par minuter att fixa till Ha en fin...

Chaffles

Chaffles

Chaffles I går kväll gjorde jag Chaffles till kvällsmål, wow så gott det var. Första gången för mig och absolut inte sista. Det finns många varianter recept på chaffles men jag gjorde så här: 𝓒𝓱𝓪𝓯𝓯𝓵𝓮𝓼 📖 2-3 våfflor 🧇3 ägg200 gram riven mozzarella30 gram smörSalt Sedan...