Ingefärste

sep 1, 2015 | 0 Kommentarer

Ingefärste är något som jag absolut inte kan leva utan och jätte enkelt att göra själv.
Dessutom är det gott och billigt!!

DSC_0323

1 liter vatten

10-12 cm skivad ingefära

Låt sjuda 45 minuter

Ingefära för hälsan och kärleken

Ingefära är en tropisk meterhög liljeväxt.Det är de underjordiska knölstammarna som vi äter. De innehåller eteriska oljor och ett ämne som heter oleoresin som ger den skarpa ingefärssmaken. I dag odlas ingefära i Kina, Indien, Indonesien, Japan, Kenya, Jamaica och Australiska Queensland. 

Ingefäran är bland annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulationsstimulerande, avslappnande och blodlösande. Den är en underbar värmande ört för matsmältningen. Magen och tarmarna stimuleras och produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Den sätter fart på restprodukter och toxiner vilket förbättrar allmäntillståndet och stärker immunförsvaret.

Den lugnar även magen, lindrar förstoppning och dämpar väderspänningar. Ingefäran stimulerar hjärtverksamheten och cirkulationen vilket ger värmekänsla. Den fungerar slemlösande och stimulerande på lungorna. Mest vanligt är att vi köper den torkad i pulver men idag kan vi hitta den färsk i de flesta livsmedelsbutiker. 

Den färska har mycket friskare smak än den torkade men måste skalas. Det gör du enklast om du först bryter den i bitar och sedan skalar den med potatisskalare. Den färska ingefäran håller bäst i kylskåp, men du kan även frysa in den. Frys in den skalad och riv den medan den fortfarande är fryst. 

Några tips på användningsområden:

  • Riv eller skiva lite färsk ingefära i en kopp, häll på kokande vatten, drick som te.
  • Torkad malen ingefära är gott på fil och youghurt
  • Kanderad ingefära är bra för matsmältningen och dämpar illamående vid graviditet.
  • Smaksätt flytande honung med riven ingefära och rivet citronskal, väldigt gott till fruktsallad och glass.

Vår lever är hårt belastad idag av bland annat stress och det höga tempo vi lever i. Därför behöver levern renas. Här kommer ett enkelt recept med ingefära som du kokar ihop själv, det är ett effektfullt medel som stimulerar leverns gallproduktion och fettomsättning. 

3½ dl vatten, 3 tsk malen ingefära, 3 tsk gurkmeja. Kokas upp snabbt, låt dra 30 minuter, silas. Förvaras i kylskåp, hållbart i 14 dagar. Dosering: 2 tsk före varje måltid under 14 dagar. Lycka till med den fantastiska ingefäran!

Text hämtat från Grön Gåva

Ha en fantastisk dag

Visa att du finns

Lämna en kommentar

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Planeringsdag - Mitt liv som sundMitt liv som sund - […] När jag sitter vid köksbordet och planerar vilket tar ett par timmar så går det åt minst 2 koppar…
  2. Träningsfri dag och julgran - Mitt liv som sundMitt liv som sund - […] receptet. Sen har vi också en *skolmormor* som också älskar mitt te. Jätte roligt tycker jag. HÄR har Ni…
  3. Matdagbok (dag 4) och gymmet - Mitt liv som sundMitt liv som sund - […] Recept på ingefärste hittar Ni HÄR […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa mer

Här är några relaterade inlägg

Biff med bacon

Biff med bacon

Biff med bacon Varje söndag så gör jag matlådor för veckan och försöker variera mig så gott det går och idag blev det biff med bacon som kommer att finnas i mina lunchlådor och till det stuvad spenat ala lchf Receptet på Biffar med bacon hittar Du HÄR på Pernillas...

Snabbt och enkelt mellis

Snabbt och enkelt mellis

Snabbt och enkelt mellis Hittade ett snabbmellis på Instagram eller varför inte till frukost som jag tänkte dela med mig av, och som Du kanske vet så älskar jag när det är enkelt och gott Jag kokade ett ägg som jag delade på längden och bredde på lite majonnäs, tog en...

Mazaringrottor

Mazaringrottor

Mazaringrottor I går kväll så bakade jag dessa fantastiskt goda mazaringrottor ala lchf Alltså jag kan inte tänka mig godare fikabröd...skulle kanske vara hallongrottpr då Om Du vill ha det bästa till kaffe så tycker jag att Du ska baka dessa och receptet hittar Du...